Ramon Tremosa fixa les cinc condicions per a votar a favor del TTIP

09/06/2015
L’eurodiputat de CiU, membre del comitè de Comerç Internacional del Parlament Europeu, fa públic el seu posicionament i creu que un bon TTIP (Tractat de Lliure Comerç amb Estats Units) pot ser beneficiós per a Catalunya

Davant la suspensió del vot de demà sobre el TTIP al Parlament Europeu, Ramon Tremosa ha decidit fer públiques les seves condicions per a poder-hi votar a favor, així com la seva lectura dels beneficis que podria comportar el tractat si es negocia adequadament.

 

Tremosa ha donat suport a l'obertura de negociacions per arribar a un acord per TTIP i ha assenyalat cinc qüestions que decidiran el seu vot sobre el Tractat:

 

Que les normes de protecció del consumidor, les normes europees de seguretat alimentària i ambientals, i els serveis públics relacionats amb l’Estat del benestar segueixin, com fins ara, quedant fora de la negociació.

 

Que es dediqui tot un capítol del Tractat per a ajudar les PIMEs a augmentar les seves exportacions als EUA i reduir les barreres no aranzelàries que els afecten més. Ja que “les multinacionals gràcies a les seves economies d’escala ja operen a banda i banda de l'Atlàntic, sense el TTIP”.

 

Que hi hagi reciprocitat en la contractació pública per a que el mercat americà s’obri a les empreses europees. Actualment només el 32% dels concursos públics dels EUA són oberts a Europa, mentre que les empreses americanes poden participar del 85% dels concursos europeus.

 

Que s’hi inclogui un sistema de protecció d’inversions reformat, que doni seguretat jurídica a les inversions, i al mateix temps que funcioni d'una manera transparent i en defensa de l'interès públic. “La proposta Malström per crear una Cort Pública Internacional d’Arbitratge per a les inversions és el camí a seguir”.

 

Que la Comissaria Malstrom segueixi treballant com fins ara per a millorar la transparència en les negociacions, fent públics en la mesura del possible les propostes negociadores d’Europa.

 

D’altra banda, sobre els motius favorables per iniciar les negociacions amb els EUA, Tremosa ha dit: “Estic fermament convençut que Europa i Catalunya, que pateixen d'alts nivells de deute i d'atur, a més d’una tendència demogràfica negativa que debilita el nostre mercat intern, necessiten augmentar la presència en els mercats internacionals per assegurar que el nostre retorn al creixement econòmic és sostenible”.

 

A més, ha remarcat que “la crisi russa ha demostrat que no podem confiar en els règims autoritaris per a les nostres exportacions. Moltes pimes agrícoles catalans han tingut enormes pèrdues a causa de l’enfrontament amb Moscou”. “Un TTIP ben negociat pot ser clau per donar una empenta a la nostra economia productiva, cal recordar que Catalunya és una economia oberta al món, que és responsable del 27% de les exportacions que es duen a terme a l’Estat, el mateix nivell que Dinamarca”.

 

Mes enllà d’això, Tremosa ha lamentat profundament la campanya de desinformació i alarmisme contra el TTIP que ha conduit a post-posar el vot al Parlament Europeu, i ha recordat que cap acord s'ha assolit encara entre les parts i que per a entrar en vigor el TTIP necessitarà el suport del Parlament Europeu, però probablement també dels parlaments dels 28 Estats Membres.

 

Finalment Tremosa ha lamentat que “El parlament català no té influència sobre les negociacions del TTIP perquè avui Catalunya no és encara un Estat Membre de la UE”.