Ramon Tremosa demana a la Comissió Europea que investigui si la regressió constant del Delta de l’Ebre comporta l’incompliment de normativa europea

03/03/2017
L’eurodiputat del Partit Demòcrata considera que la inacció del Govern espanyol és la responsable de que el mar guanyi terreny al Delta

Ramon Tremosa ha denunciat avui a Brussel.les la inacció del Govern espanyol davant la regressió constant del Delta de l’Ebre ja que es considera que es pot estar incomplint la normativa comunitària marcada per les institucions europees.

 

En la Comunicació de la Comissió al Parlament Europeu i al Consell sobre la Directiva Marc de l’Aigua i la Directiva sobre Inundacions COM/2015/0120, s’estableixen uns “programes de mesures” que han d’incloure’s en els Plans Hidrològics de Conca. Són mesures excepcionals que serveixen per pal·liar els desequilibris de la massa d’aigua provocats, per exemple, per la construcció de preses hidroelèctriques o embassaments, com passa al llarg del riu Ebre.

Tremosa demana a les institucions europees que especifiquin quin “programa de mesures” els va presentar el Govern espanyol al Pla Hidrològic de l’Ebre i si les està complint, ja que el Delta continua retrocedint.

Cada any, l’embassament de Riba-roja acumula dos milions de tones de sediments. Tremosa demana que s’obrin les comportes de fons de la presa de Riba-roja i Mequinensa per tal d’alliberar aquests sediments fins a la desembocadura del riu Ebre i proposa que el Govern espanyol revisi els contractes actuals amb les companyies hidroelèctriques, tal i com permet la Comunicació COM/2015/0120 en el seu punt sisè, per tal que siguin compatibles amb els objectius de la Directiva Marc de l’Aigua.

 

Les imatges aèries demostren que el mar està guanyant terreny al Delta, per dos motius principals: la manca d’arribada de sediments del riu Ebre i pel canvi climàtic. Un estudi europeu (RISES - AM) alerta que en uns vuitanta anys el Delta de l’Ebre podria desaparèixer en un 50%. L’eurodiputat pregunta a les institucions europees com afecta aquest fet a la biodiversitat de la zona, considerada recentment Reserva de la Biosfera i part de la Xarxa Natura 2000, i per tant, si s’incompleix la Directiva Marc d’Estratègia Marina, la d’Estratègia per la Biodiversitat de la Unió Europea, la Directiva d’Hàbitats i la Directiva d’Inundacions.

Si el Delta de l’Ebre continua desapareixent també afectarà a la producció d’arròs, la principal activitat econòmica de la zona. Per complir de la Directiva Marc de l’Aigua s’ha de tenir en compte com afecta la incidència humana i cal fer anàlisis econòmics de com afecten els usos de les aigües. Tremosa demana a la Comissió Europea que vetlli perquè es facin compatibles les activitats hidroelèctriques amb la supervivència dels arrossars al Delta.

 

Tremosa ha declarat: “El Delta ha arribat a una situació límit i calen actuacions ràpides i contundents. Europa ha de saber que el Govern espanyol no està fent la seva feina i està perjudicant els ciutadans ebrencs. Només un estat català salvarà el Delta de l’Ebre”.

 

Cal esmentar que el passat dissabte, l’eurodiputat, acompanyat per l’alcalde de Deltebre Lluís Soler, va visitar les zones de l’hemidelta nord més afectades per la regressió i pels danys dels temporals del passat mes de desembre i gener.

Fitxers: