El Parlament Europeu reclama que s'investigui la presència d'ex-ministres als consells d'administració de les grans empreses energètiques

19/01/2016
L'esmena proposada per Ramon Tremosa, eurodiputat de CDC, ha estat aprovada per àmplia majoria pel plenari del Parlament Europeu en el marc de l'informe anual de política de competència

El Parlament Europeu ha aprovat avui el seu informe anual sobre la política europea de competència per 500 vots a favor, 137 en contra i 73 abstencions.

 

A instàncies de Ramon Tremosa, i amb l'assentiment general de la resta de grups parlamentaris, ha estat aprovada una esmena que reclama a la Comissió Europea que investigui si hi ha relació entre la presència d'ex-ministres en els consells d'administració de les grans empreses energètiques i l'existència de pràctiques oligopolístiques per part de les mateixes.

 

33.     Calls on the Commission to investigate if there is any kind of correlation between a high incidence of politicians and former ministers on the governing boards of energy companies and oligopolistic practices in the energy sector in some Member States;

 

L'existència de portes giratòries ha estat motiu de polèmica a l'Estat espanyol, per causa d'un possible favoritisme cap a les grans empreses del sector energètic per part d'ex-ministres que passen a formar part dels seus consells d'administració. Al mateix temps, el preu de l'energia a Espanya és el segon més elevat de la UE, per darrere de Xipre, en bona part atribuïble a regulacions governamentals que en fixen els preus.

 

Tremosa s'ha mostrat satisfet per l'aprovació d'aquest text, que "significa una reprovació del capitalisme castís que han promogut durant dècades PP i PSOE des del govern de l'Estat espanyol".

 

Una altra esmena de Tremosa, que ha estat aprovada en l'informe del Parlament Europeu, proposa la introducció de multes no només a empreses, sinó també a les persones concretes que duen a terme o dirigeixen un cartel en un sector determinat.

 

Finalment, l'eurodiputat de CDC ha vist aprovades pel Parlament Europeu aprovi les esmenes que incrementen la pressió sobre la Comissió Europea per arribar a una solució sobre el cas Google, per a que retorni la lliure competència al camp de l'economia digital. El Parlament Europeu ha votat que la Comissió prengui mesures contra la posició excessivament dominant de Google en el sector de les reserves hoteleres.

 

Recull de premsa:

Vilaweb - http://www.vilaweb.cat/noticies/el-parlament-europeu-demana-investigar-l...

Diari El Punt Avui - http://www.elpuntavui.cat/economia/article/18-economia/934031-leurocambr...

El Món -http://www.mon.cat/cat/notices/2016/01/brussel_les_demana_investigar_els...

Directe.cat - http://www.directe.cat/acn/700652/l-eurocambra-demana-investigar-la-pres...

La Vanguardia - http://www.lavanguardia.com/politica/20160119/301512179193/parlamento-eu...

El Periodico - http://www.elperiodico.com/es/noticias/economia/parlamento-europeo-pide-...

 

TELEVISIÓ

19 gener - INFORMATIU 8 AL DIA (minut 10)

http://www.8tv.cat/8aldia/videos/informatiu-19-de-gener-del-2016/

 

RÀDIO

 - 20 gener - Entrevista a Catalunya Ràdio, Mònica Terribas sobre les portes giratòries (minut 56)

http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio/tertuli...