El Parlament Europeu aprova un reglament de ports que imposa l’autonomia portuària a Espanya, fent costat a una reivindicació històrica dels ports catalans i valencians

08/03/2016
El reglament aprovat obliga a que cada port tingui autonomia per fixar les seves tarifes i vol reduir els subsidis entre ports d’un mateix país, posant fi a l’hipercentralisme secular de Puertos del Estado en aquestes dues qüestions

Després de sis anys i de tres intents, el Parlament Europeu ha aprovat avui el text del nou reglament europeu de ports, tot i el vot contrari de PP, PSOE i Cs: la "gran coalició espanyola" ha estat derrotada clarament tot i els intenses gestions fetes per la diplomàcia espanyola, tot i que argumentar que el reglament europeu de ports "atemptava contra la Constitució espanyola".

 

Aquest reglament d'obligat compliment ha de permetre a cada port fixar les seves pròpies tarifes de manera independent (tal com passa als països més desenvolupats a diferència d'Espanya, on aquestes tarifes són fixades pel govern central espanyol) i ha d'eliminar les transferències obligatòries dels ports amb beneficis cap als ports amb pèrdues d'un mateix país, tal com passa encara avui a Espanya (també a diferència dels països més desenvolupats).

 

Aquesta és una reclamació històrica del Port de Barcelona i del Parlament de Catalunya davant del centralisme secular de Puertos del Estado, al mateix temps que és una condició bàsica per a que el corredor mediterrani pugui desplegar tot el seu potencial de creixement.

 

Aquest reglament s’aprova tot just un any després de que el Parlament Europeu aprovés, a proposta de Ramon Tremosa, un posicionament clar a favor de desmantellar la gestió centralitzada de ports i aeroports a la UE, per bé que llavors es tractava d’un informe no vinculant[1] .

 

Aquest vot d’avui però, encara no és definitiu: cal que Comissió Europea, els Estats membres (Consell) i Parlament es posin d’acord sobre el text definitiu en una negociació final. Holanda, que ostenta la presidència de torn de la UE aquest semestre, hi ha estat sempre a favor i espera tancar aquest acord abans del mes de juliol. No es pot descartar, però, que durant les negociacions amb el Consell el govern espanyol, juntament amb altres governs de vocació centralista com ara Itàlia, pugui imposar el seu model secular (Itàlia, durant la seva presidència semestral al 2015, de fet ja ho va intentar).

 

El reglament de ports, si s'aprova al juliol tal com avui ha estat aprovat, obriria un precedent aplicable també a la xarxa aeroportuària espanyola, obligant a desmantellar el monopoli centralitzat d’AENA.

 

En aquest sentit, en una nota interna l’ambaixada espanyola a la UE s’ha posicionat radicalment en contra del nou reglament de ports, la qual cosa ha permès afirmar a Ramon Tremosa “que la posició contrària de la diplomàcia espanyola en contra dels interessos dels ports catalans demostra una vegada més la necessitat per a Catalunya d’esdevenir un Estat independent dins de la UE, per tal de poder-hi defensar directament els interessos catalans”.

 

Vicent Partal va fer un editorial molt aclaridor que us adjuntem per la informació i opinió molt interessant que aporta:

http://www.vilaweb.cat/noticies/ahir-europa-va-votar-contra-la-gran-coal...

 

Text literal en anglès de l’esmena 110:

Article 14.3.  In order to contribute to an efficient infrastructure charging system, the structure and the level of port infrastructure charges shall be defined in an autonomous way by the managing body of the port according to its own commercial strategy and investment plan in accordance with State aid and competition rules.

 

[1] http://tremosa.cat/noticies/parlament-europeu-vota-contra-els-monopolis-...

 

Recull de premsa:

Vilaweb – http://www.vilaweb.cat/noticies/cop-de-leurocambra-contra-el-centralisme...

Món.cat – http://www.mon.cat/cat/notices/2016/03/l_eurocambra_aprova_un_reglament_...

Nació Digital – http://www.naciodigital.cat/noticia/104654/parlament/europeu/aposta/acab...

El Nacional - http://www.elnacional.cat/ca/economia/ports-autonomia-catalunya-parlamen...

Diari Ara – http://www.ara.cat/economia/LEurocambra-reclama-pugui-triar-tarifes_0_15...

La Vanguardia – http://www.lavanguardia.com/edicion-impresa/20160309/40304486806/espalda...

Directe.cat - http://www.directe.cat/noticia/390985/espanya-tambe-en-evidencia-a-la-ue...

Tarragona Ràdio - http://www.tarragonaradio.cat/noticia/el_parlament_europeu_aprova_un_nou...