Es constitueix la Plataforma de Diàleg UE-Catalunya del Parlament Europeu

29/11/2017
El grup, format per 26 eurodiputats de sis dels vuit grups polítics de l’eurocambra, demana a les institucions europees “un gest de responsabilitat que impulsi el diàleg per arribar a una solució en el conflicte”

Un grup de 26 eurodiputats, de sis dels vuit grups polítics de l’Eurocambra, han constituït aquest dimecres la Plataforma de Diàleg Unió Europea-Catalunya. Els integrants, que “representen diverses opinions sobre la qüestió catalana”, segons expressen en el manifest fundacional, es mostren “profundament preocupats per la situació crítica que es viu a Catalunya”. Per això, demanen a les institucions europees “un gest de responsabilitat que impulsi el diàleg per arribar a una solució en el conflicte”. Les accions que portarà a terme la plataforma tenen aquests objectius principals:

- Reclamar l’alliberament dels polítics i dels líders socials empresonats.

- Sol·licitar l’anul·lació de l’article 155, pel qual s’ha destituït els polítics escollits democràticament i s’ha intervingut les instal·lacions catalanes.

- Instar les institucions europees a intervenir en el conflicte, que té una dimensió clarament europea.

- Insistir en la necessitat d’un acord negociat entre l’Estat espanyol i Catalunya que haurà de concloure en un referèndum acordat.

 

Així mateix, la plataforma ha dirigit dues cartes als presidents del Parlament Europeu d’aquesta legislatura, Martin Schulz i Antonio Tajani, en què els demanen que expressin públicament la seva opinió sobre el fet que dos ex-eurodiputats, que ells coneixen personalment, Oriol Junqueras i Raül Romeva, estiguin empresonats, i els animen a demanar-ne la posada en llibertat, així com el de la resta de consellers empresonats i dels presidents l’Assemblea Nacional, Jordi Sánchez, i d’Òmnium, Jordi Cuixart.

Els eurodiputats que s’han afegit des del primer moment a aquesta plataforma són aquests: Martina Anderson (GUE/NGL), Izaskun Bilbao (ALDE), David Borrelli, (EFDD), José Bové (Greens/ALE), Lynn Boylan (GUE/NGL), Matt Carthy (GUE/NGL), Mark Demesmaeker (ECR), Jill Evans (Greens/ALE), Tanja Fajon (S&D), Eleonora Forenza (GUE/NGL), Ian Hudghton (Greens/ALE), Josu Juaristi (GUE/NGL), Sander Loones (ECR), Liadh Ni Riada (GUE/NGL), Lídia Senra Rodríguez (GUE/NGL), Jordi Solé (Greens/EFA), Igor Soltes (Greens/ALE), Barbara Spinelli (GUE/NGL), Bart Staes (Greens/ALE), Indrek Tarand (Greens/ALE), Josep-Maria Terricabras (Greens/EFA), Ramon Tremosa (ALDE), Ivo Vajgl (ALDE), Bodil Valero (Greens/ALE), Marie-Pierre Vieu (GUE/NGL), i Tatjana Zdanoka (Greens/ALE).

La plataforma continua oberta i podria rebre nous membres en les pròximes setmanes.